Få stöd efter diagnosen

Sjukdom förändrar en människas liv på många olika sätt. Att få ett HIV besked är både tungt och chockerande och även om det idag finns stora möjligheter att leva ett långt och friskt liv så är diagnosen ändå omvälvande. Detsamma gäller de närstående och därför är det viktigt att dels skaffa mycket information, dels hitta vägar att stötta sig själv och varandra.

Det här gäller så klart inte enbart HIV utan är lika viktigt vid andra problem och sjukdomar. En person som fått ledbesvär kan hitta massor av hjälp och information från Artros.org och en människa som lider av psykisk ohälsa kan hitta olika stödforum både i verkligheten och på nätet. Du är inte ensam, och det finns många som vill hjälpa dig om du bara låter dem!

Finn ditt forum

Om du eller någon nära dig fått ett positivt testresultat för HIV så är det viktigt att du snabbt får bra och pålitlig information om bromsmediciner och var du kan få stöd och hjälp. Ibland räcker det med att prata med en kompis men du kan också ringa eller chatta anonymt hos till exempel Jourhavande medmänniska eller SPES. Att gå med i en stödgrupp är en mycket klok idé då du får träffa andra som sitter i samma situation, antingen som direkt drabbad eller som anhörig.

Ytterligare ett sätt att komma på fötterna igen är att vara kreativ. Skriv om dina upplevelser, komponera en melodi eller måla en tavla. Skapandets kraft är enorm då den låter dig uttrycka dina känslor i ord och bild och dessutom kan bli inspiration för andra. Det vet själv bäst vad som passar och i kombination med kunskap och stöd blir marken som du står på snart fast igen.