HIV och könssjukdomar i Sverige

I Sverige är det relativt ovanligt för människor att ha HIV, men tyvärr finns det fortfarande en grupp människor i samhället som har sjukdomen, vilket påverkar både arbetsgivare, vänner och familj. Påverkan är både psykisk och fysisk, men genom att sjukvården och forskning har kommit väldigt långt går det att bromsa sjukdomen väldigt mycket. Det gör att de flesta kan leva att relativt normalt liv. Men trots detta kommer så sprids fortfarande andra typer av könssjukdomar i Sverige och det påverkar alla i samhället. Därför kommer denna artikel kolla närmre på vad det innebär att ha en könssjukdom i Sverige och hur det kan motverkas.

Hur vanligt är det med könssjukdomar i Sverige?

I Sverige är det relativt ovanligt att ha könssjukdomar, men det förekommer fortfarande bland en del människor. Som tur är har HIV och AIDS slutat spridas, men tyvärr sprids det bland en del grupper, exempelvis bland män som är homosexuella eller bisexuella. Anledningen till detta är att HIV sprids enkelt genom analsex. Att bekräftas få HIV är något som kan vara väldigt tufft, varpå en del personer kan bli deprimerade och bli alkoholister eller ta droger. Därför är det väldigt viktigt att vara uppmärksam om något mår dåligt i sin närhet, speciellt på arbetsplatser. Som tur är finns det företag som LjungSjöberg, vilka är experter på att hjälpa människor som mår dåligt eller kanske tar droger eller dricker för mycket. Det finns faktiskt hjälp att få, vilket gör att könssjukdomar som HIV inte är slutet på livet, utan det går att lära sig att leva med sjukdomen.

Undvika könssjukdomar

Det bästa sättet för att undvika könssjukdomar är att använda sig av kondomer. Anledningen till detta är att könssjukdomar inte kan spridas om kondomer bärs vid samlag. Anledningen till detta är att slemhinnorna inte möts. Dock tycker många att kondomer inte är sköna, vilket är varför könssjukdomar tyvärr fortsätter spridas ibland. Om man verkligen inte vill bära kondom är det viktigt att ha en dialog med sin partner för att se till att båda är medvetna om riskerna. Det kan också vara bra att testa sig för könssjukdomar då och då om man är sexuellt aktiv med olika partners.