Hudsjukdomar hos människor med HIV

Tusentals människor i Sverige lever med sjukdomen HIV. Viruset försvagar immunförsvaret och resultatet är att många blir mer mottagliga för hudsjukdomar. Typiska symtom är sår, fläckar och utslag. HIV-relaterade hudförändringar kan vara ett sätt att se tidiga tecken på sjukdomen och även en tidig diagnos.

Exakt hur en person med HIV drabbas av hudsjukdomar är väldigt individuellt. Många har även hudproblem och hudsjukdomar sedan tidigare. Däremot är det alltid bra att vara bekant med vanliga hudåkommor som ofta uppstår för den som har HIV. Upplever du att du har hudproblem eller något med ditt utseende du vill förändra,vänd dig till Akademikliniken för att få hjälp. Här är vanliga HIV-relaterade hudproblem:

  • Atropiskt eksem – är hudutslag som ofta är kliande, torra och flagnande. Går att behandla med hudsalvor, steroider eller antihistaminer.
  • Bältros (Herpes zoster) – en hudsjukdom som har sitt ursprung i vattkoppsviruset. Alla som någonsin haft vattkoppor riskerar att utveckla bältros. Behandlingen är främst anti-virala läkemedel.
  • Vårtor – upphöjningar i huden som kan visa sig lite var som helst på kroppen. Har ofta samma färg som huden eller något mörkare. Ibland förekommer de i grupp, andra gånger är de bara en eller två. Går att behandla med receptfria läkemedel. Om det inte fungerar kan de tas bort på en klinik.
  • Oral herpes – virus som leder till sår/blåsor i huden, ofta runt munnen eller på könsorgan. Ibland förekommer också symtom likt vanlig influensa, till exempel feber, huvudvärk och trötthet. Är smittsamt och behandlas med anti-virala läkemedel.
  • Keratoakantom – hudtumörer som visar sig som fläckar. De kan ha olika färger som röd, brun eller lila och även olika former och storlekar. Ibland kan de blöda och vara såriga. Det är ofta klokt att konsultera en expert för misstänkta fläckar. Behandling av cancertumörer innebär kemoterapi, strålning och läkemedel.

För att summera har personer med HIV i regel fler hudproblem och hudsjukdomar än genomsnittet. Genom att vara uppmärksam och använda sig av vårdrådgivning går det att behandla åkommor i god tid och undvika onödigt lidande. Många symtom går enkelt att behandla med receptfria läkemedel. Vid mer allvarliga problem är det bäst att vända sig till vården. Det finns också gott om privata klinker som specialiserar sig på hudvård.